User Tools

Site Tools


oversikt

Forskjeller

Her vises forskjeller mellom den valgte versjonen og den nåværende versjonen av dokumentet.

Lenk til denne sammenligningen

oversikt [2011/10/16 23:10]
ketil
oversikt [2011/10/16 23:14] (nåværende versjon)
ketil
Linje 2: Linje 2:
 En rekke verktøy er en del av å gå fra idé til ferdig "dings". Her er en kort oversikt over alle komponentene som henger sammen for å få dette til å skje. En rekke verktøy er en del av å gå fra idé til ferdig "dings". Her er en kort oversikt over alle komponentene som henger sammen for å få dette til å skje.
  
-  - Varmespiss ("Hot end")+  - Ekstruderen, eller varmespiss ("Hot end")
   - 3-aksesystem med motorer   - 3-aksesystem med motorer
   - Styringselektronikk   - Styringselektronikk
Linje 10: Linje 10:
   - 3D-modelleringsprogram   - 3D-modelleringsprogram
  
-===== Varmespiss ("Hot end") ===== +===== Ekstruderen ===== 
-Varmespissen er hjertet i en RepRap. Det består av en drivmotor som kan presse plastikk inn i et kammer, en varmekilde som varmer opp dette kammeret slik at plasten smelter, og et lite hull som den varme plasten kommer ut av. Her dannes en tynn plasttråd, som legges stripe for stripe, lag for lag, som bygger opp delene som printes.+Ekstruderen er hjertet i en RepRap. Vanligvis er dette en varmespiss, eller "Hot end" på engelsk. Det består av en drivmotor som kan presse plastikk inn i et kammer, en varmekilde som varmer opp dette kammeret slik at plasten smelter, og et lite hull som den flytende plasten kommer ut av. Denne stivner soms en tynn plasttråd, som legges stripe for stripe, lag for lag, som bygger opp delene som printes.
  
-I prinsipp kan man bygge en spiss som gjør noe annet enn å smelte plast. Noen tenker på å smelte metall, deponere biologisk materiale, sprøyte ut sjokolade eller betong, flytte en tusj, .... Det er bare fantasien som setter grenser.+I prinsipp kan man bygge en ekstruder som gjør noe annet enn å smelte plast. Noen tenker på å smelte metall, deponere biologisk materiale, sprøyte ut sjokolade eller betong, og mye annet. Det er bare fantasien som setter grenser.
  
 ===== 3-aksesystem med motorer ===== ===== 3-aksesystem med motorer =====
-Selve RepRap-en består av et 3-aksesystem som kan forflytte seg langs X-, Y- og Z-aksen. I prinsippet flyttes varmespissen frem og tilbake i X- og Y-retningene for å skrive et lag, så flyttes den opp et hakk langs Z-aksen, og så skrives neste lag. I praksis kan byggeplatformen flyttes i stedet for varmespissen, men dette er designdetaljer.+Selve RepRap-en består av et 3-aksesystem som kan forflytte seg langs X-, Y- og Z-aksen. I prinsippet flyttes gjerne varmespissen frem og tilbake i X- og Y-retningene for å skrive et lag, så flyttes den opp et hakk langs Z-aksen, og så skrives neste lag. I praksis kan byggeplatformen flyttes i stedet for varmespissen, men dette er designdetaljer.
  
 ===== Styringselektronikk ===== ===== Styringselektronikk =====
-Styringselektronikken er hjernen i en RepRap. Denne elektronikken styrer motorene som driver X-, Y- og Z-aksene, motoren som driver plasten inn i varmespissen, varmekilden på varmespissen, og annet utstyr som sitter på RepRap-en. Slik styres hele maskinen steg for steg til å bygge opp deler i plast.+Styringselektronikken er hjernen i en RepRap. Denne elektronikken styrer motorene som driver X-, Y- og Z-aksene, den styrer motoren som driver plasten inn i varmespissen, den styrer varmekilden på varmespissen, og annet utstyr som sitter på RepRap-en. Slik styres hele maskinen i detalj til å bygge opp deler i plast.
  
 ===== Fastvare til styringselektronikk ===== ===== Fastvare til styringselektronikk =====
oversikt.1318806641.txt.gz · Sist endret: 2011/10/16 23:10 av ketil