User Tools

Site Tools


reprap

RepRap

En RepRap er en maskin som kan produsere prototyper. En annen beskrivelse kan være en 3D-skriver. Den «skriver ut» 3-dimensjonale objekter ved å skrive ett og ett lag i en plastmasse. Her er en video som viser en utskrift. RepRap er i kontinuerlig utvikling, og den første modellen var Darwin. Versjon 2 som ble lansert i november 2009 heter Mendel. Versjon 3, som fortsatt er under utvikling i Januar 2011, heter Huxley, og er basert på en Mini-Mendel.

Kort introduksjon

En av egenskapene ved RepRap er at den kan produsere mange av delene som trengs for å bygge en ny RepRap. Utover delene som kan skrives ut trengs det elektronikk, motorer, metallstenger, belter, skruer, skiver, muttere osv. Dette er hyllevareprodukter (om enn ikke alltid så lett å finne i Norge). Det kreves forøvrig stor nøyaktighet når metallstenger kappes i riktig lengde. Navnet RepRap kommer av Replicating Rapid-prototyper. Delene koster ca 4000 norske kroner, og det gjør at RepRap er tilgjengelig for mange.

Hvordan starte

Om man ikke har en RepRap fra før, kan man først lage en RepStrap for å lage delene for å bygge sin første RepRap. Alternativt kan man bestille deler flere steder på nett:

Materialer

En rekke materialer som kan brukes av RepRap diskuteres her.

Brukere i Norge

I følge verdenskartet over RepRap-brukere er det en RepRap i Tromsø, en i Oslo (ved Petter Reinholdtsen), og en ved Høyskolen i Østfold, men sistnevnte ser ikke ut til å være oppdatert på over ett år. Reinholdtsen har lånt sin til RepRap Darwin til Robotica Osloensis, som også planlegger å kjøpe en Mendel.

Andre 3d-printere

Det finnes også andre 3d-printere, både kommersielle og under «open source»-modellen. Flere av disse er basert på RepRap. Her er de vi vet om:

  • MakerGear - MakerGear selger gode Mendel-maskiner, men også MakerGear M2
  • Makerbot - Flere typer, bl.a. Thing-o-matic og Cupcake
  • Ultimaker - Ultimaker er en annen 3D-printer som går for å være veldig god, men som ikke er en reprap fordi den ikke kan repliker seg selv
  • Fab@Home - Open source 3d-skriver som ikke har som mål å være selvreplikerende
  • Personal Portable 3D Printer - En liten hendig 3D-skriver, som skal være portabel (til en viss grad)

Annet utstyr

Det finnes også andre prosjekter på nett som kan brukes i forbindelse med RepRap, for å bygge RepRap, eller som ellers kan være av interesse for RepRappere. Her er noen lenker (NB: flyttes til egen side):

reprap.txt · Sist endret: 2012/09/11 22:20 av ketil